BedenBike

Vennbahn – De Fietsroute van Europa

De afgelopen tijd heeft de Vennbahn aardig de aandacht getrokken. Het ‘artikel‘ Filevrij fietsen over oude spoorlijn heeft journalist Richard Mooyman geschreven voor het Parool en als hoogtepunt is Vennbahn verkozen tot Fietsroute van het jaar 2014.

OORSPRONG VENNBAHN

Letterlijk staat de Vennbahn voor “Spoorweg van de Hoge Venen” die in 1889 in gebruik werd genomen.
Het was eerder een spoorweg die in de Oostkantons en door het Verdrag van Versailles aan België werd toegekend, ondanks dat er delen van de Vennbahn door Duitsland liepen. Deze spoorbaan had als functie de industrie tussen Aken en Luxemburg op de kortst mogelijke manier met elkaar in verbinding te brengen.

Vennbahn zorgde voor verbetering van de Economie

De Pruisische kantons heeft de Vennbann aangelegd om eenvoudig en snel het gewin van steenkool en ijzererts te transporteren. Het aanleggen van de Vennbahn moest meer arbeidsplaatsen in de industrie en economie opleveren.

Het is bijna niet voor te stellen dat de Vennbahn later werd uitgebreid naar 2 sporen. Om dit te realiseren hebben ze de meeste hoogteverschillen moeten wegwerken. Mede door dit besluit is het tegenwoordig mooi vlak, zoals wij het nu kennen.

Vennbahn, de oorspong van de Oostkantons

Door het Verdrag van Versailles zijn de Pruisische kantons Eupen en Malmedy bij België toegevoegd. Doordat de Vennbahn meermalen de grens doorkruisde van België en Duitsland werd de trein steeds opgehouden door de grenscontroles. Hierdoor werden de Duits sprekende kantons toegekend aan België, inclusief de bedding, stations en technische installaties van de spoorlijn. Dit is de oorsprong van de Oostkantons, het Duitstalige gedeelte van België.

uitzicht Vennbahn Waimes

Tussen de stations van Kalterherberg en Sourbrodt is het sinds 10 jaar mogelijk om met spoorfietsen een stuk van het spoor te bereiden (bij de receptie zijn ook folders beschikbaar).

Wanneer je over de Vennbahn fietst is er nog op verschillende locaties te zien dat het fietspad vroeger een spoorverbinding was. Langs de gehele route zijn verschillende informatieborden en kunstobjecten te vinden die één worden met de mooie vergezichten!

De seizoenen meemaken in de Belgische Ardennen?

Vennbahn fietsverhuur

Langs de Vennbahn zijn verschillende fietshotels en fietscampings waar je gerust een fiets kunt huren om de Vennbahn in de Ardennen te verkennen. 

Published at: 05-07-2014 / 319 Weergaven
Source edition | BedenBike
Copyright © 2014-present Bed en Bike, All rights reserved.