AD.nl

Dit zijn de beste e-bikes uit de AD Fietstest

Zo kwam de test tot stand

Fietsmagazine

Twee testdagen, 115 typen fietsen in de officiële uitslag en 438 panelleden: in het weekend van 23 en 24 maart was Utrecht het decor van de Grootste Fietstest van het land. De hoofdrol in dit testweekend, georganiseerd door fietstest.nl, was voor de consumenten, lezers van deze krant. Zij fungeerden als panellid op wielerbaan De Nedereindse Berg. De testers, zonder commerciële belangen bij een van de fietsfabrikanten, bogen zich over zeven categorieën:

1. elektrische stadsfietsen
2. elektrisch sportief woon-werk
3. elektrische transportfietsen
4. elektrische lifestylefietsen
5. elektrische vouwfietsen
6. elektrische family bikes
7. speed pedelecs

Een afspiegeling van de bevindingen in de eerste twee categorieën vind je hieronder. Over de testresultaten in de overige categorieën lees je op deze website de komende weken meer.

Tijdens de testdag ging ieder panellid aan de slag in minimaal een van de categorieën. Gemiddeld testte ieder lid tien fietsen binnen een categorie.

Testers beoordeelden elke fiets op de volgende punten: rijeigenschappen, comfort, prijs/ kwaliteit, motor/ondersteuning en display/bediening. Ook vulden ze per fiets de plus- en minpunten in. Ten slotte kreeg elke fiets als geheel een rapportcijfer en een algemene beoordeling.

Na elke ronde vulden de panelleden direct hun bevindingen in op een (online) vragenformulier. Dat deden ze via smartphone of tablet. Het rapportcijfer van elke fiets is het gemiddelde eindcijfer dat de panelleden gaven.

 Outdoor algemeenDe fietsen werden afgeleverd en rijklaar gemaakt door de diverse fabrikanten. Voorwaarde om mee te doen was dat de fabrikant het 2019-model beschikbaar stelde, inclusief een medewerker voor technische assistentie.

De uitslag zoals u die op deze en volgende pagina’s vindt, is op 2 april 2019 officieel vastgesteld door notaris mr. Mariël Géraldine Vrielink. Het proces-verbaal kun je hier raadplegen.

De prijzen die bij elke fiets worden genoemd, zijn de adviesprijzen van de fabrikant. Het kan dus zijn dat u in de winkel een andere prijs aantreft (vanwege aanbiedingen, een ouder model of een ander type accu).

De typeringen bij de fietsen zijn uitspraken/bevindingen van individuele testers.

Zie voor de uitgebreide testoordelen fietstest.nl

Elektrische Stadsfietsen

Velo de Ville, CEB 400

Cijfer: 8,0
Rijeigenschappen: 3,5 sterren
Comfort: 3,5 sterren
Prijs-kwaliteit: 3 sterren
Motor/ondersteuning: 3 sterren
Display/bediening: 3,5 sterren

We hebben een winnaar! Niet iedereen zal het merk Velo de Ville kennen, terwijl het al ruim vijftig jaar fietsen maakt. Testers zijn bijna unaniem lovend over deze stadsfiets. ,,Fietst heerlijk, ook bergje op lukt zonder problemen’’, vindt een van hen. Anderen loven de ‘prachtige vormgeving’, de ‘krachtige, vloeiende ondersteuning’en de ‘nette afwerking’.

Met een 8,0 als rapportcijfer kun je natuurlijk thuiskomen, maar niet iedereen is even lyrisch. Een enkele tester is kritisch over de fikse prijs, en één beoordelaar vindt dat het display ‘te veel informatie’ geeft. Maar in grote lijnen zijn de testers zeer te spreken over deze topfiets. Of, zoals een berijder jubelt: ,,Een machtige ervaring!’’

Specialized Como 3.0

Cijfer: 7,9
Rijeigenschappen: 3,5 sterren
Comfort: 3 sterren
Prijs-kwaliteit: 3 sterren
Motor: 3,5 sterren
Display: 3 sterren

Bij de Specialized, uitgerust met een middenmotor, is de accu weggewerkt in het frame. Dat waarderen de meeste testers, die het ‘frisse design’ en ‘fraaie uiterlijk’ roemen, hoewel er ook één tester is die de fiets als ‘lomp’ betitelt. De soepele ondersteuning en de geruisloze motor (‘top!’) worden meerdere keren genoemd, net als de comfortabele vering en het soepele schakelen. De meeste testers kunnen geen minpunt ontdekken. Integendeel: ‘Rijdt heerlijk natuurlijk’.

Cannondale Mavaro Neo

Cijfer: 7,8
Rijeigenschappen: 3,5 sterren
Comfort: 3 sterren
Prijs-kwaliteit: 3 sterren
Motor: 4 sterren
Display: 3,5 sterren

Deze Cannondale is voorzien van een Bosch-middenmotor die bij de testers in de smaak valt. Ook het design, met de accu op het frame (‘lekker sportief’), scoort punten. Testers zijn vooral tevreden over de krachtige ondersteuning (‘rijdt zelfs goed zonder ondersteuning’) en de nette afwerking. De fiets heeft een derailleurversnelling en daar moet je van houden, blijkt uit de testoordelen. ,,Jammer van de derailleur, verder de beste fiets uit deze categorie!’’

De Batavus Fonk E-go en de B’twin Elops E920 (beide 7,0) eindigden ex aequo bovenaan in categorie 1 (tot 1500 euro).

Elektrische Sportieve woon-werkfietsen

Sparta M8b

Cijfer: 8,2
Rijeigenschappen: 4 sterren
Comfort: 4 sterren
Prijs-kwaliteit: 3 sterren
Motor: 4 sterren
Display: 3 sterren

Dertig testers bereden de M8b en bouwden samen aan de hoogste score voor het paradepaardje van Sparta, een fabrikant die pionierde in het e-bike-domein. De oordelen varieerden van ‘mooi’ en ‘degelijk’, naar ‘comfortabel door breed zadel’ en ‘lekker instelbaar’. ,,Een van de beste fietsen die ik getest heb vandaag’’, meldt iemand, doelend op de meerdere categorieën die hij of zij had bezocht.

Kritische noten zijn er altijd: ‘net iets te duur voor mij’ en ‘prima voor in de stad, niet voor de langere afstanden’. Dat komt goed uit, want de M8b is vooral geknipt voor stedelijk verkeer.

Cannondale Tesoro Neo 1

Cijfer: 7,8
Rijeigenschappen: 3,5 sterren
Comfort: 3,5 sterren
Prijs-kwaliteit: 3 sterren
Motor: 3,5 sterren
Display: 3 sterren

De Cannondale is een sterke nummer twee. Wendbaar, licht en geruisloos is de algemene opinie. Niet te veel opsmuk, schakelt soepel, de bediening is makkelijk en functioneel. Wegligging in orde, fijne zit. ,,De afbouw van de ondersteuning voelt soepel en geleidelijk aan (dat is vaak niet het geval bij 25 km/u-fietsen)’’, vindt iemand. ,,De houding is die van een comfortabele stadsfiets, niet voor de lange afstand.’’ Af en toe gehoorde kritiek: je kunt niet zien in welke versnelling je fietst. Testers hebben het gevoel een goede controle te hebben. ,,Functioneel, ook om te zien.’’

Dutch ID Infinity A8 Belt

Cijfer: 7,6
Rijeigenschappen: 3,5 sterren
Comfort: 3,5 sterren
Prijs-kwaliteit: 3 sterren
Motor: 3 sterren
Display: 3 sterren

De Dutch ID komt bij de testers vooral degelijk, stevig en zelfs zwaar over, maar het merendeel noemt hem ‘toch sportief’. ‘Gewoon lekker’, ‘heerlijk’, ‘strak’, ‘fijn’, ‘stabiel’, ‘soepel schakelen’, banden mooi breed’, dat soort kwalificaties overheerst. Voor zakelijk verkeer is stabiliteit belangrijk en die biedt de Infinity. ,,Benieuwd naar de stabiliteit bij reisbagage’’, merkt iemand op. De motor maakt relatief veel geluid, is de gedeelde mening. De naafversnelling is wennen.

NB: in bovenstaand stukje is een onjuistheid geslopen. ‘De motor maakt relatief veel geluid, is de gedeelde mening.’ — deze zin klopt niet. Er is één testpersoon die dit heeft opgemerkt, de meeste anderen vermelden dat de motor geruisloos is.

Rivel Pike

Cijfer: 7,6
Rijeigenschappen: 3,5 sterren
Comfort: 3 sterren
Prijs-kwaliteit: 3 sterren
Motor: 3,5 sterren
Display: 3 sterren

De Rivel scoort even goed als de Dutch ID, stelt de notaris vast. Hij is wel een stuk goedkoper. Lof van de testers: tien versnellingen, vijf treden trapondersteuning, ‘wat een luxe!’ Menigeen prijst de ‘geruisloze’ motor, die volgens een enkeling wat krachtiger mag. Vreemd genoeg vindt een ander de motor niet stil genoeg. En de een noemt de vering ‘comfortabel’, de ander mist ‘een verende zadelpen’. Veel gehoord: ‘Sportief’, ‘stabiel’. Het stuur heeft een prettige vorm.

Happen en Stappen

Bron: AD.nl

Published at: 28-04-2019 / 332 Weergaven
Source edition | AD.nl
Copyright © 2014-present Bed en Bike, All rights reserved.